Shabby chic

Något som var modernt förr och idag har blivit modernt igen är vit lantlig inredning. Vit lantlig inredning består av allt ifrån små, vita möbler, ibland med målade mönster i andra färger som till exempel en blomma till tekannor och mönstrade dukar. Naturligtvis går allt detta i vitt, därav benämningen vit lantlig inredning. Det finns på Internet ett stort antal bloggar och hemsidor om vit lantlig inredning och även många som säljer inredning som denna.

Shabby chic
Stilen som är förknippad med vit lantlig inredning kallas också för shabby chic. Denna stil har sitt ursprung i USA och England och blev populär på 1980-talet. Den person som namngav stilen hette Laura Ashwells och hon ses ofta som något av en guru inom shabby chic-kulturen. Vit lantlig inredning som denna är väldigt paradoxal då den brukar beskrivas med att vara enkel men elegant och utsmyckad, slarvig och prydlig på samma gång och gammal stil på nya saker.

Vit lantlig inredning av shabby chic-stilen ser lite olika ut beroende på var i världen man befinner sig. I USA är den romantisk, med varma färger och mycket blommönster. Här i Sverige är det verkligen vit lantlig inredning då allt som har med stilen att göra går i mer eller mindre vitt.