Kreditkort och betalkort

Kreditkort är ett slags betalmedel som har otroligt många fördelar. Att handla med ett kreditkort innebär ”handla nu, betala sedan”. Hur mycket man har handlat för och därmed ska betala till kreditkortsföretaget vid månadens slut ser man på en faktura som skickas ut. Kreditkort går att använda både i butiker, på Internet och utomlands och det är bra att ha ett sådant när lönen börjar ta slut.

kreditkortVem kan använda kreditkort?
I böcker och filmer är kreditkort ofta för rika, men i verkligheten kan vem som helst skaffa ett. Anledningen till att kreditkort kopplas ihop med rika är att det går att handla hur mycket som helst på det så länge man har råd att betala räkningen när den kommer. Det är dock möjligt för alla som är över arton (i vissa fall sexton, det beror på kreditkortsförsäljaren) och har en fast inkomst. Till fast inkomst hör även studiebidrag från CSN vilket innebär att även studenter kan ha kreditkort.

Det man ska vara försiktig med är att inte handla för mycket så att det till slut inte går att betala. Har man kreditkortsskulder får man betala ränta på lånet, något som inte behövs annars och dessutom kan kortet bli indraget om inte skulderna med räntan betalas. Då kan det hända att man aldrig kan få ett kreditkort igen.